Facebookbølgen har for længst ramt Danmark, og en stor del af danskerne har allerede en profil, som de bruger dagligt. Men hvorfor er Facebook blevet så populært, hvad skal man være opmærksom på som bruger, og hvad kan vi forvente, der vil ske med Facebook i fremtiden? Jeg forsøger i dette indlæg at besvare disse spørgsmål.  




Hvem er dine venner?
Når du opretter dig på Facebook, er en af de første ting du skal tage stilling til, om dine venner (friends) blot skal være dine nærmeste venner, eller om du vil være venner med alle dem, du kender. Der er ikke én rigtig måde at gøre det på, og det er helt op til dig, hvordan du gør det. Vær dog opmærksom på, at den måde du vælger at gøre det på, kan få konsekvenser for dit privatliv – mere om det senere. 

Jeg laver en gradbøjning af Facebookprofiler, som ser således ud: (kan sikkert laves på mange andre måder)

  • 1 grad) Venner med familie
  • 2 grad) Venner med familie og nære venner
  • 3 grad) Venner med familie og alle venner
  • 4 grad) Venner med familie, alle venner og bekendte
  • 5 grad) Venner med familie, alle venner/bekendte + erhverv (networking via Facebook/kolleger) 

Man kan ikke ikke-kommunikere på Facebook
Paul Watzlawick sagde “Mennesker kan ikke ikke-kommunikere”, hvilket skal forstås sådan, at selvom man ikke siger noget til de mennesker man er iblandt, er vores handlinger, kropssprog og mimik alligevel med til at kommunikere til andre. Sådan er det også på Facebook. Du skal være opmærksom på, at det du laver, er synligt for dine venner – altså når du poster eller kommenterer billeder, definerer din status, skriver på walls, melder dig ind i en gruppe osv. Dette betyder altså, at dit privatliv på Facebook er yderst begrænset, og når du kommunikerer med en af dine venner, kommunikerer du med alle dine Facebookvenner.

Er der ingen mulighed for privatliv på Facebook?
Der er mulighed for privatliv på Facebook, men det kræver dog en indsats fra dine side. Opsætningen af din profil skal ændres, og du finder en udemærket guide til dette her.

Hvorfor er Facebook blevet så populært?
Der er mange grunde til, at Facebook er blevet populært, men grundlæggende handler det om, at man effektivt har mulighed for at administrere sine venner og bekendtskaber online. Vi har i dag så travlt i Danmark, at vi også bliver nødt til at effektivisere overfor vores venner. De fleste kender simpelthen flere, end de har tid til at være sammen med, og når man ikke kommunikerer, og holder en dialog ved lige, dør bekendtskaber stille og roligt hen. Det problem har man ikke på Facebook, for som tidligerer nævnt kommunikerer Facebook for dig.

Stopper det igen?
Jeg tror ikke, at brugen af Facebook vil falde. Tværtimod. Jeg tror dog, at vi i fremtiden vil se væsentlig større selv-censur fra brugerne, inden der uploades billeder, skrives private ting eller oplyses følsomme informationer. Vi skal lige vænne os til, at overvågningssamfundet på Internettet er en realitet.

Smid gerne en kommentar, og lad mig høre din mening.