Det er mit indtryk, at mange politikere ikke holder løbende øje med deres brand/navn i søgemaskinerne. Jo, måske 14 dage før et valg – men ellers ikke. Det er jo ikke smart, når det ellers er velkendt, at vi vælgere før et folketingsvalg m.m. googler navnene på folketingskandidaterne og deres partier. Vi laver vores egen lille research, før vi tager stilling til, hvem vi vil stemme på – og hvem vi ikke vil stemme på.

Jeg har googlet navnene på udvalgte folketingskandidater til næste valg, for at se om jeg kunne finde noget dårlig omtale på Googles side 1. Her følger min liste med danske politikere, der efter min mening, bør arbejde på at forbedre deres search reputation før valget:

1) Helle Thorning-Schmidt
Helle er i mine øjne en af de politikere, der har det største behov for at optimere sit brand/navn i søgemaskinerne. Allerede som resultat nr. 4 finder vi denne overskrift: “Ekstra Bladet – Helle Thorning-Schmidt meldt til politiet”, nr. 5: “Dokumentation: Her er Thorning-Schmidts emails”, nr. 6: “Overblik: Helle Thorning-Schmidts skattesag – Politiken.dk”, nr. 7: “Helle Thorning meldt til politiet – Politik – BT.dk” og der er flere.

Det må være belastende for Helle, at sager hun helt sikkert helst så glemt fylder så meget i søgemaskinerne.

Helle Thorning-Schmidt

2) Lene Espersen
Til trods for Lenes turbulente tid med ferie, aflyste møder osv. som pressen har fokuseret meget på, er hun alligevel sluppet ret heldigt igennem søgeresultaterne på side 1. På 6. pladsen finder jeg: “Ekstra Bladet – Lene Espersen er doven”, hvilket er det eneste direkte negative resultat.
Lene er alligevel med på listen, da hun i den grad bør arbejde forebyggende med hendes brand. Det er nemlig langt fra sikkert, at hun kan tåle mere dårlig omtale på nettet, uden at de negative historier begynder at fylde side 1 på Google.

3) Villy Søvndahl
Selvom han ofte er blevet skånet af pressen, er der alligevel flere ridsen i lakken på side 1, når jeg søger på “Villy Søvndahl”. Eksempler på dette er bl.a. nr. 5: “SF’s bagland raser over Villy Søvndal | information.dk”, nr. 6: “Villy Søvndal har mistet jordforbindelsen – Nyheder” og nr. 9 “Villy Søvndal til grin på YouTube – Avisen.dk”.

Villy Søvndahl

4) Margrethe Vestager
Nu er det jo ikke kun dårlig omtale man bør reagere på, og derfor har jeg også Margrethe med på listen. Der er ikke noget negativt på første side af Google, men det er da ikke særligt fedt, at det første resultat ved søgning på “margrethe vestager” er et stort billede af Simon Emil Ammitzbøll:

Margrete Vestager

5) Claus Hjort Frederiksen
Jeg synes også, at Claus Hjort skal sætte fokus på sit search reputation. På femte pladsen finder jeg et meget negativt resultat: “Claus Hjort Frederiksens ulovligheder og embedsmisbrug”, og blandt de øverste billederesultater kommer et komisk billede af Anders Fogh med langt hår frem:

Claus Hjort

Dette var blot et uddrag af politikere, som jeg mener bør arbejde på deres online image før folketingsvalget (og generelt). Der er dog mange flere som med fordel kunne fokusere på resultaterne i søgemaskinerne, og jeg tror faktisk også, at en stor del af politikerene gerne vil give det fokus. Men. Tit og ofte er de alt for sent ude (før et valg eller en anden vigtig deadline), eller også har de en af deres egne IT- eller kampagnefolk sat på opgaven (som ofte er uerfarne overfor Reputation Management).

Mit budskab til vores politikere er derfor: Bevar fokus på dette område løbende, og sørg for at jeres search reputation optimeres af folk der magter en sådan opgave.

Tak fordi du læste med,

Rune